15.4.2020
מתי ואיך נצא מהמשבר? מתי נחזור לטוס? לרקוד? ללמוד? לחבק את הנכדים? יש לנו פסח ללא חירות, ואתם שואלים הרבה שאלות טובות, הכוכבים מסמנים את הדרך:
עמי גוטמן -אסטרולוג
הכל צפוי והרשות נתונה
לא אכנס להחלטות פרטניות, אלו נתונות להחלטות ממשלה במדינות השונות. הכל צפוי והרשות נתונה. כלומר מסלול הקורונה צפוי, ואין לנו שליטה עליו. הכוכבים יודעים לספר מהו, מתי הזמנים המסוכנים יותר, ומתי יתכן פתרון. אבל הכוכבים לא קובעים את ההנחיות והחוקים, להיפך, הממשלות קובעות. אך הם יכולים לסייע לממשלות לקבוע כללים נכונים ליציאה מהמשבר. הם מספקים מידע על האנרגיה הצפויה, וזה בבחינת "הכל צפוי", ובכך מגבירים שליטה על היכולת שלנו להתנהל טוב יותר בתוך הדברים, בבחינת "הרשות נתונה". אנו רק חיים באשליה שיש לנו שליטה מלאה על החיים ומה שקורה, והקורונה הוכיחה זאת לכולנו (אפילו פוטין נאלץ לשנות תוכניות). אבל כשיודעים מה קורה, ניתן להגביר שליטה על חיינו, בכך שאנו מגיבים ומתנהלים נכון.
דרושה סבלנות
אינני יודע לומר לכם מה בדיוק יחליטו, ובשביל זה אתם צופים בחדשות ושומעים את התוכניות. אבל אני יודע מה כדאי. המאמר הזה מטרתו לספר לכם על מה שלא יודעים מהחדשות. יש מדינות שרוצות לחזור מהר לשגרה ולהחזיר את הכלכלה, כמו ארה"ב של טראמפ. ישראל שלנו מתכננת לעשות זאת באיטיות ובזהירות רבה, וכך גם הכוכבים ממליצים. נראה שסביב יום העצמאות נוכל לטפוח לעצמנו על השכם על המדיניות הנכונה. מדינות שלא יפעלו כך, יחוו משבר גדול יותר, שלבסוף יכריח אותם להקפיא הכל, ולוותר על השגרה, ולמשך זמן רב יותר. מי שמתנגד לקורונה והכללים שהיא מכתיבה, ייפגע ממנה יותר.
אז יהיו פתרונות יצירתיים, כמו סגר על שכונות וערים שיש בהם מוקדי התפרצות, חלוקה לימים בשבוע של לימודים, ושינויים בדרך נתינת שירות בחניות, מסעדות, מטוסים ועוד. הכל בצורה מדורגת מאד, ודרושה המון סבלנות ויצירתיות. אני לא מתיימר לומר מהן הדרכים, אלא מסביר את הצורך בהם. נתחום את הזמנים.
קורונה בציר הזמן
הקורונה כאמור לא עוזבת אותנו כל השנה. רבים שאלו אותי אם היא תחזור בחורף, ואני מעולם לא סיפרתי שהיא עוזבת כדי שתוכל בכלל לחזור. הקורונה כאן, אך יש שני פיקים משמעותיים להתפשטותה השנה. בראשון אנחנו כבר נמצאים, והוא מלווה עד יולי. בתוך הזמן הזה, המחצית השנייה של יוני מסוכנת במיוחד. זמן מסוכן במיוחד כבר עברנו במחצית השנייה של מרץ כפי שהזהרתי מראש, והוא היה זמן בו גרף הנדבקים טס מעלה. הנזקים של המחצית השנייה של יוני, עלולים להעיב על יולי בהמשך, במיוחד במקומות שלא יפעלו בזהירות. ארה"ב בהחלט עלולה להיות אחת מהם. אבל באופן כללי צריך לקחת בחשבון שזה יהיה ריקוד טנגו. צעד קדימה, ושוב צעד אחורה. הקלה בהנחיות ובסגר, ושוב צורך להדק אותם. הפיק השני יגיע בנובמבר, נדבר עליו בהמשך.
שיא ההגבלות
מכאן כולם יבינו שצריך הגבלות כדי להתמודד עם הקורונה. ויש מקומות שבדרך הקשה יותר, והם יצטרכו להיסגר אפילו יותר, בוודאי בארה"ב. הזמן של שיא ההגבלות הוא בין אמצע אוגוסט לאמצע אוקטובר, אולי גם בעקבות התרופפות המשמעת בקיץ. לכן זה יחייב צעדים יותר קשוחים, עם אכיפה יותר אימתנית. התחושה היא של מגבלה, שהכל תקוע והעולם עצר. זה יורגש בפעילות הכלכלית והחברתית. כאמור זה זמן שיא. לכן צריך לקחת בזהירות את ההצהרות על חידוש הטיסות בספטמבר. ואני מציע להיזהר בתכנונים של חופשים או תוכניות מורכבות מדי לחגים (תשרי). עכשיו עברנו את "ליל הסגר", אבל יתכן שגם לא נוכל להזמין אושפיזין לסוכה. "עשרת הימים הנוראים" נראים כאלה גם בשמיים, כשיא מגבלות אחרי עשרת החודשים הנוראיים ש"תחגוג" הקורונה.
כלכלה
גם עסקים רבים לא יוכלו לתפקד כמו שצריך בין אמצע אוגוסט לאמצע אוקטובר, והתוצאות יגיעו מיד אחרי. לכן בעיקר מאמצע אוקטובר ועד סוף השנה, נראה המון פשיטות-רגל וחדלות פירעון שתפגע גם במערכת הבנקאית. אבל אני לא מאלו שחוזים תרחישי אימה אפוקליפטיים בהם הכסף שלכם אינו בטוח בבנקים, הבנקים בישראל לא יתמוטטו. זה עסקים קטנים וחברות גדולות, רבים בצרות. בנקודה בה נכתב מאמר זה (15 באפריל) הבורסות כמעט מחקו את ההפסדים, זה עוד יתהפך מאה פעם. אך מהסתיו ועד סוף השנה נראה נפילות שווקים דרמטיות. וול-סטריט צפויה למצוא תחתית נמוכה משמעותית מזו שכבר הייתה ונמחקה. שיא המשבר עוד לפנינו, ויהיה כואב הרבה יותר בזמן זה. לכן רבים מהאנשים שהוצאו לחל"ת, לא יחזרו למקום עבודתם הקודם. נאחל לכולם למצוא עבודה חדשה בעולם החדש שייווצר כאן ב-2021. אך תהליך היציאה מהמשבר הכלכלי יהיה ארוך מאד, הרבה יותר מתהליך היציאה מהמשבר הבריאותי. לכן התקוות של המשקיעים בבורסה, שמריחים את סוף המשבר, יאכזבו. רובנו נצטרך להסתדר עם פחות. המדינות העשירות שמחלקות מענקים ומפזרות כספים, יהפכו קצת יותר עניות, וייאלצו להעלות מסים. גם בישראל נראה קיצוצים בתקציבים לצד העלאת מסים. נקבל פחות וניתן יותר.
הנחיות VS החלטות אישיות
העולם שלנו משתנה גם ברמה האנושית ובינאישית. איום הקורונה לא יוסר גם כשההנחיות יקלו עלינו. לא נוכל לחזור לרקוד בלי להסתכן, או ללכת אח"כ לפגוש בהורינו או הסבים והסבתות, בלי לסכן אותם. ולא חשוב מה יאמרו ההנחיות. הלחץ מהעם לשבור בידוד וסגר יגבר ככל שהזמן יעבור. הוא מובן וצפוי להשפיע. אבל גם אם הממשלה תרשה לנו ללכת להסתפר, הסיכון בהדבקה עדיין יהיה קיים. כל האווירה נוכחית שמחכה להקלות וחזרה לשגרה, כאילו הקורונה תחלוף עם שינוי ההנחיות, היא תפיסה ציבורית מוטעית. כך שגם אם הקניון ייפתח, הסיכוי להדבק בו לא באמת יפחת. סביר שבישראל ההקלות ייעשו באיטיות ובמנות קטנות. וככל הנראה מדי פעם יצטרכו להשיב מגבלות שכבר הוסרו. מספרי המתים והנדבקים לא ייעצרו, והסיכון לא ייעלם. צריך להבין זאת, ולקבל החלטות אישיות איך מתנהלים. הדבר החשוב ביותר שנצטרך ללמוד הוא לשנות הרגלים להרבה זמן. בוודאי לשטוף ידיים תדיר, להסתובב עם מסכה, להימנע ממגע, ולחטא משטחים. אחד יחליט לא לסכן את הוריו המבוגרים, ואחר יחליט שאי-אפשר להימנע ממפגש זמן רב כל-כך. אבל אלה גם אלה צריכים להבין שזה לא עניין זמני של חודש-חודשיים. לכן אסטרטגיית היציאה הפרטית שלנו חייבת להבין שמשנים מנהגים.
פיק שני
מבחינת הממשלות הן יצטרכו לאזן בין שתי אופציות גרועות יותר ויותר. מחד קושי אנושי גובר לשמור על ריחוק חברתי, ולצדו קושי כלכלי מתמשך שמרסק יותר ויותר. ומאידך המצב הבריאותי שעדיין מאד בעייתי ומאיים לפרוץ יותר ויותר. שני הלחצים ילכו ויגברו, הלחץ לפתוח ולשחרר את האנשים והכלכלה, והלחץ להדק את הסגר וההנחיות כדי להשתלט על התפשטות הקורונה. נראה שבתחילת הסתיו הנטייה תהיה לבחור באופציה הגרועה של הידוק ההנחיות, ובסופו הנטייה תהיה לבחור באופציה הגרועה של שחרור הכלכלה והאנשים. לכן סביב נובמבר יתכן שוב פיק שלילי של התפשטות הווירוס. הלחצים המנוגדים הבלתי נסבלים שרק מתעצמים, יובילו לשינויים מהותיים יותר בדרך ההתמודדות.
שינוי
שינויים משמעותיים, ואולי מהפכניים, רואים סביב דצמבר 2020 או ינואר 2021. לא בטוח מהם השינויים ואם הם קלים. אך הלחצים יחייבו חשיבה מחוץ לקופסה. יתכן שזה זמן שיימצאו בו כל מיני פתרונות. לכן העולם מזמן זה הולך להתנהל אחרת. יש אפשרות שזמן זה יביא גם פיתוח חיסון, או בדיקות מהירות בערכה אישית, או סרולוגיות, או כל דבר אחר שיכול לעזור לנו להתנהל. זה גם זמן שמתחילים לחשוב בו חברתי, אידיאולוגי, עולמי, בשיתוף, ובסולידריות חברתית. זמן בו מתייחסים יותר לטבע ולכדור עליו אנחנו יושבים. יתכנו גם שינויי משטר במקומות מסוימים. שנה לתוך המשבר, זה יהיה עולם אחר לגמרי מהעולם שהכרנו. לא נהיה אותם האנשים עם אותם המנהגים. אבל ב-2021 משתלטים על ממדי המגפה. הרשו לי לצטט "מיסטיקנית" אחרת שאולי אתם מכירים: גלגל חדש יתחיל כשהשנה תצא (ברטה).
בדידות ואהבה בימי קורונה
הבידוד מגביר בדידות מחד, ורבים יחושו אומללות בעיקר סביב חודש מאי. אבל חודש מאי יביא גם הרבה אהבות חדשות, ויחזיר גם כאלה ישנות. דווקא מתוך הבדידות, הלחץ, והחרדות, רבים פתוחים יותר לחפש אהבה, או נכונים יותר לקרב את מי שהורחק. לא בטוח שזה המתכון למציאת אהבת אמת, או שהאהבה מתפתחת מהסיבות הנכונות. אבל זה עשוי להצליח לפחות לזמן-מה, ולהקל על המשבר. האביב שלפנינו יביא עלייה משמעותית באחוז המתגרשים והנפרדים מחד (כאלה שלא יעמדו בלחץ), ויפריח גם לא מעט קשרים מאידך (בעיקר רומנטיים אך גם אחרים). במיוחד במאי רבים יזכרו באקס או יקרבו אדם שהתרחק, אבל זה לא מתוך ראייה מפוכחת ולא מבטיח יציבות אמיתית. רבים יסבלו מחוסר הבנה בתקשורת בינאישית, בזמן זה אך בעיקר בין אמצע יוני לאמצע יולי. מאי עד יולי חודשים רגשיים מאד, סף הרגש גבוה ושביר, ומגביר חששות וחרדות. ומצד שני אפשר לקרב לבבות.
אולפן הקורונה
מטרת הדברים היא להכין אתכם לבאות, ולאפשר לכם להבין מה קורה ולקבל החלטות. אני מלווה אתכם מתחילת המשבר, עליו סיפרתי לכם עוד ב-2019. תחילה המידע פורסם בפייסבוק, וריכזתי עבורכם את כולו ב"אולפן הקורונה" כאן באתר. תמצאו קישורים לפוסטים שפורסמו, כפי שהם מתועדים ומתוארכים בפייסבוק. לנוחיותכם המאמר הזה נכתב ישירות באולפן הקורונה, וכדאי לשמור אותו כל השנה. ניתן לשלוח אותו למי שתרצו, ובדרך שתרצו, ע"י שימוש בלחצנים שבתחתית המסך.